מבוא להגהה

חומר זה, וקורסים נוספים במערכת זו, נבנו ומתוחזקים לטובת ציבור שוחרי הסת"ם.
מי שמשתמש בקורס זה, מתבקש לתרום להמשך פיתוח, פרסום ותחזוקת הקורסים. 

תודה!

 

 

תפקידו של המגיה הוא לבדוק את עבודת הסופר. למעשה, בכל הדורות הגיה הסופר בעצמו את כתיבתו (וכן הכין בעצמו את הקלף, הדיו וכו), אבל בדורנו (ובמיוחד עם ירידת הרמה של הרבה סופרים) תופס המגיה מקום נפרד משל הסופר.

תפקיד המגיה לבדוק הן את החסירות ויתירות, וכן את איכות צורת האותיות.
מגיה איכותי ידווח לא רק "כשר" או "פסול"- אלא גם יחווה דעה לגבי "לכתחילה" ו"בדיעבד" וכן יתן טיפים לסופר (אם יש להניח שיתקבלו...)

למעשה, צורת האות המינימלית לכשרות, מכילה הרבה פחות פרטים ממה שאנחנו רגילים לראות בספרי האחרונים- וקל מאוד לכתוב כתיבה "פשוטה" אך כשירה לכתחילה.

מאידך, אותיות מסוימות (כגון ו.כ.ל ועוד) כל כך רגישות ל"שינוי צורה", שאפילו סופרים "טובים" לפעמים כותבים אותן פסולות.

רוב המזוזות ה"בינוניות" ומטה, יהיו כשרות "בדיעבד" או "מחמת הספק". מלבד מזוזות ממש טובות-תמיד יהיה סוג מסוים של "לימוד זכות" כדי להכשיר מזוזה.
בכל מקצוע אחר- עבודה ברמה כזאת היתה נחשבת "אימון" ולא היו מקבלים "רשיון" לעבוד. לצערנו, במקצוע הסת"ם אין פיקוח (וה"פיקוח" הקיים לא רציני), כך שהשוק מלא בסת"ם בעייתיים, שלא מוסיפים כבוד למקצוע.

לכן, על המגיה לדעת לא רק את הדקדוקים הרבים הכתובים בספרים- אלא לפתח שיקול דעת וראיה רחבה על מנת לדעת מתי "לתקוף" סטיה מן הכתוב באחרונים, ומתי "להניח להם לישראל"...

"שיקול דעת" זה מחושל ומבוקר על ידי "שימוש" שמצטבר עם השנים, ואי אפשר פשוט ללמוד אותו מספרים או ב"קורס", ועל כן ידע כל מגיה שדרך ארוכה עוד לפניו, ושיש להיות מעורה בשיחות המתנהלות בקהילת המגיהים והמוצ"ים. (ראה להלן "משאבים למגיהים")

 

 

 

user-img
אהרון ביטראן
אני מגיה משמרת הרבה שנים ורצוני להכיר וללמוד המומחיות שלכם-כב ודו כתב להכשיר מחמת הספק בדיעבד מזוזות אולי כוונתכם בשעת הדחק? שהרי ספק דאורייתא לחומרא?
user-img
הרב אליעזר אדם
אני מדבר על הלחץ המופעל על מגיהים מוכרח הכמות האדירה של סתם ברמה גרועה
user-img
אליעזר הלוי תרשיש
לכבוד הרב אליעזר אדם שליט"א מיסד מכון מלאכת שמים,ב"ה זכיתי ללמוד מלאכות הקודש ולשמש בהם, בהגהה ראיתי ספרים..אבל כשהצטרפתי לקורס הגהה באמת נתן לי ברירות וכלים נפלאים להשתמש בשטח,אליעזר תרשיש הלוי
«    1  2  3   (...12)    »