לימוד הלכות שינויי צורה

 

שלב ראשון

 

אמנם, ובאופן עקרוני בלבד, שאלת "שינוי צורה" יכולה להיענות בכל עת על ידי קריאת תינוק (ואכן בדרך כלל זה הפתרון) אבל תמיד ישנה אפשרות שאות תאבד את צורתה באופן "אובייקטיבי", דהיינו בדרגת שינוי שלא יועיל בה שאלת תינוק.

למרבה הצער, אין (וכנראה לא תהיה) רשימה סגורה של שינויי צורה שהם מחוץ ל"תחום השיפוט" של תינוק. (לדוגמה-וא"ו ללא ראש כלל, יו"ד האל"ף ללא ראש כלל לשיטת המ"ב, שי"ן עם ארבעה ראשים- כל אלו התינוק יכיר, אך בוודאי מהווים "שינוי צורה")
על המגיה יהיה להשתלם ולשמש ת"ח עד שידע להבחין לבד מתי לא יועיל תינוק. כמובן שתמיד אפשר לשאול חכם, אבל לא על זה אנו מדברים כאן.

ראשית, יש ללמוד את ההלכות המובאות בספרים "יריעות שלמה" ו"מקדש מעט" על שינויים בצורות האותיות. יש ללמוד את החומר מתוך הספרים עצמם, אך להלן מובאים סיכומים (לשימוש לימודי בקורס-לא להפצה) להקל על החזרה על ההלכות.

יש לקחת בחשבון שלעולם לא ניתן לפרט את כל שינויי הצורה האפשריים, והדוגמאות המובאות בספרים אינם אלא דוגמאות למושג הכמעט-ערטילאי "שינוי צורה".

על כן, שוב, אין לראות בציורים המובאים להלן כי אם דוגמאות, ובמציאות ההלכה יכולה להשתנות בגלל סטייה קלה מהציורים המובאים.  על כן יש לראות בהם המחשות לצורך לימוד, ולא להשתמש בהם להשוואה בפועל לשאלות מעשיות בהגהה.

 

 

להלן סיכומים לשימוש פנימי בקורס (לא להפצה)

סיכום קונטרס "מקדש מעט"               סיכום "יריעות שלמה" על שינויי צורה

 

 

 

שאלות לבחינה עצמית

  1. האם כל שאלה לגבי שינוי צורה יכולה להיענות על ידי תינוק?
  2. אילו שאלות לא ניתן לשאול תינוק?  (הבא 5 דוגמאות לפחות)
  3. מדוע אי אפשר לעשות רשימה של כל שינויי הצורה האפשריים?
  4. האם כדאי להשוות שאלות שאתה מוצא בסת"ם-לתמונות המופיעות בספרים? מדוע?
  5. האם יש לך רשימת מוצ"ים לשאלות בהלכות סת"ם?

 

 

«    (1...)   2  3  4   (...12)    »