טיפול בספרי-תורה
הטיפול בספרי תורה משתרע על ארבעה תחומים:
- הגהת ספר תורה חדש או ישן.
כאשר בית כנסת או אדם פרטי קונים ספר תורה, יש לוודא שהספר עבר שני סוגים של הגהה (בדיקה)- הגהת מחשב והגהה ידנית.
הגהת מחשב- סריקת ספר התורה לתוכנה הבודקת בעיקר טעויות כתיב. כמעט תמיד נמצאים שגיאות כתיב בהגהת המחשב הראשונה, אותם על הסופר לתקן לפי רשימת הטעויות המתקבלות מדו"ח המחשב. גם לאחר סבב התיקונים, כדאי לבצע הגהת מחשב חוזרת כדי לוודא שכל הטעויות תוקנו (לפעמים המתקן מפספס תיקונים!)
הגהה ידנית - בדיקה אנושית של ספר התורה, לדברים שהמחשב לא יודע לבדוק. עין אדם יכולה לראות ולהפעיל שיקול דעת-תכונה שבינתיים אינה קיימת במחשב. - בדיקה תקופתית של ספר תורה שנבדק כבר בעבר.
לתוקף בדיקת מחשב אין תפוגה כמובן, אבל ספר התורה עצמו נתון לבלאי על פני תקופה ארוכה. בדרך כלל אין בלאי לכתב עצמו במשך עשרות השנים הראשונות לאחר כתיבתו, ואף למאה שנה ויותר. מכל מקום, בספרי תורה ישנים, וכן בספרי תורה חדשים מדי עשר שנים בערך- כדאי לבדוק בבדיקה שטחית האם הכתב אינו מתקלף, נסדק או דוהה. במקרים כאלו- יש לתקן את הבלאי בהתאם להוראות המופיעות בהמשך. (לפני התיקון יש לומר "לשם קדושת ספר תורה")
כדאי מאוד (כמעט "חובה") שבכל בית כנסת יהיה את הספר "דיני ס"ת שנמצא בו טעות" (לא בספרייה-אלא תחת ידי הגבאי ב"שלוף" למצבים דחופים באמצע קריאת התורה) - תחזוקה של התפירות והמדבקות.
גלגול הספר, כמו גם תנאי יובש והגבהת ספר התורה- עלולים להחליש או אף לפרום את התפירות והטלאים (מדבקות) המחברות את היריעות זו לזו.
כאשר מדבקה מתחילה להתקלף, אפשר להדביקה חזרה בדבק פלסטי (נגרים) רגיל (יש לשמור שלא יבצבץ דבק מעבר למדבקה, וידבק לספר המגולגל)
כאשר תפירה נקרעת או נפרמת- ניתן להשלים את התפירה כמתואר בסרטון זה. (לפני התפירה יש לומר "לשם קדושת ספר תורה") - אחסון הספר בתנאים נאותים.
יש לשמור על ספרי תורה מפני חום וקור קיצוניים, וכן לחות או יובש קיצוניים. על כן יש לשמור שארון הקודש לא יהיה חשוף לשמש ישירה או לרטיבות. כדאי לשים בארון הקודש קופסה עם חומר סופח לחות, וחומר רוחה מזיקים.
לפני שמחת-תורה כדאי להלביש שקיות ניילון על ספרי התורה (אשכנזיים) מתחת למעיל של הספר- כדי למנוע חדירת זיעה של הרוקדים דרך המעיל.
מניעת גניבה.
יש לוודא שארון הקודש נעול בשעה שאין מתפללים בבית הכנסת, וכן שלא לתת לכל אדם לפתוח את ארון הקודש ללא רשות הגבאים (ספרי תורה רבים נגנבו בעקבות אדישות של אנשים שישבו בבית כנסת וראו אדם ש"נראה בסדר" מוציא ספר תורה מן הארון!)
כדאי מאוד לסמן את ספרי התורה בסימון נסתר, ולבטח אותם נגד גניבה (רוב חברות הביטוח דורשות סימון זה כתנאי לביטוח)
למרבה הצער- גניבת ספרי תורה היא תופעה מצויה הרבה יותר משחושבים...